Endometriozis (Çikolata Kisti) Tedavisi

Endometriozis (Çikolata Kisti) Tedavisi

Kadınlarda sıklıkla görülen çikolata kisti, beraberinde merak edilen konuları da getirir. Bu kistin kadınlarda ortaya çıkma sebebi, yumurtalık ve rahimde görülen bir kist çeşidi olmasından kaynaklanır. Bu konuda detaylı bilgi sahibi olmak, hastalığın ilerleyerek kalıcı hasra vermesi durumunu önler.

Çikolata Kisti Nedir?

Çikolata kisti, kadınlarda üreme sisteminde görülen bir çeşit hastalıktır. Kistin yapısı itibarı ile kahverengi bir yapıda olması nedeni ile de çikolata kisti adını alır. Kistin oluşturabileceği en büyük sorunlar; gebelik durumuna engel olması ve adet dönemlerini daha acılı şekilde geçirtmesidir. Ayrıca yayılma durumu da göstererek kadınlarda rahim veya yumurtalık kaybına dahi neden olabilir.

Çikolata Kisti Belirtileri

Çikolata kistinin farklı belirtileri vardır. Bu durumu yaşayan kadınlarda adet zamanı düzensizliği görülür. Kimi zaman iki haftada kimi zaman da iki veya üç ayda bir döngü gerçekleşir. Bununla birlikte süre olarak da değişim söz konusudur. Ayrıca çikolata kisti bulunan kadınlarda gebe kalamama sorunu görülür. Adet zamanlarında gereğinden fazla acı çekilmesi durumu da bu kistin en büyük belirtilerindendir. Bu sorunların çoğu bir arada yaşanıyorsa, doktora görünüp muayene olmada fayda vardır.

Çikolata Kisti Tanısı Nasıl Yapılır?

Çikolata kisti tanısı için ilk olarak doktora şikayetler belirtilir. Soruna bağlı olarak kan testi verilir. Kan testi sonuçlarına göre ortaya çıkan değerlere bakılır. Çikolata kisti oluşumunu destekleyen değerler varsa ultrason görüntüleri ile rahim ve yumurtalıklar kontrol edilir. Yarıçapı farklı büyüklüklerde olan lekeler saptanırsa eğer, bu durumda kist var demektir ve doktorlar tarafından tanı koyulur.

Çikolata Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çikolata kisti genel tedavi yöntemi ilaçlardır. Çünkü bu kist türü çabuk fark edilen bir türdür. Kullanılacak olan doktor önerisi ilaçlar sayesinde kist küçülür ve yok olur. Bunun yanı sıra farklı tedavi şekilleri de vardır. Bu yöntemlerden bir tanesi de ameliyattır. Doktorların uygun gördüğü durumlarda (kistin gelişmiş ve fazla bir alana yayılmış olduğu durumlarda) üreme sisteminde kayıp yaşamamak için ameliyat yapılır. Kısım kısım bir yapıda bulunan kist alınır ve bu şekilde tedavi edilir.

Yorumlarınız bizim için değerlidir !